Raamtekening cadeau voor kersverse ouders

Voor de geboorte van hun eerste kleinkind wilden trotse opa en oma een bijzondere verrassing regelen voor de aanstaande ouders. Eerder hadden ze al eens een raamtekening cadeau gedaan en dat was goed bevallen. Dit keer wilden ze opnieuw een uniek ontwerp laten maken, passend bij de stijl en smaak van hun zoon en schoondochter.

Een persoonlijk cadeau

Opa en oma lieten weten dat ze geïnspireerd waren door een eerdere raamtekening met een ijsvogel. Daarnaast gaven ze aan dat het interieur van hun zoon en schoondochter is gebaseerd op de Japandi-stijl.

Japandi interieur als inspiratie

Deze stijl combineert de minimalistische esthetiek van Japanse en Scandinavische designprincipes en wordt gekenmerkt door:

  • Praktische eenvoud
  • Esthetische harmonie
  • Japanse invloeden
  • Scandinavische invloeden

Met deze richtlijnen als uitgangspunt ging ik aan de slag met een ontwerpvoorstel.

Folkart

Vervolgens heb ik voor de Scandinavische invloeden gekeken naar wat echt herkenbaar is binnen deze stijl. Daardoor kwam ik uit op de kunststroming Folkart. Deze traditionele Scandinavische kunst bevat vaak:

  • Bloemmotieven
  • Dieren zoals paarden, vogels en vissen
  • Symboliek uit folklore en mythologie

Tsuru


Voor de Japanse invloeden was het logisch om een typisch Japans symbool te kiezen. De kraanvogel (Tsuru) speelt daarin een belangrijke rol. Deze vogel staat in Japan symbool voor een lang en voorspoedig leven en wordt vaak gecombineerd met andere gelukbrengende symbolen.

Het definitieve ontwerp

Ik heb drie stijlelementen samengebracht in de voorstellen:

  • Japanse invloeden: de kraanvogel en een lettertype met Japanse uitstraling
  • Scandinavische invloeden: bloemmotieven en een runen-achtig lettertype die ook visuele kenmerken van Japanse karakters heeft
  • Alternatief ontwerp: een Viking-stijl lettertype met geometrische elementen, waarbij de kraanvogel het centrale beeld bleef
Het voorstel die gekozen is
Een alternatief met meer focus op Noorse invloeden

Uitvoering van de raamtekening

Zoals afgesproken, bracht ik de raamtekening aan in de week van de geboorte van Hannah. Tijdens het aanbrengen bleek dat het raam smaller was dan oorspronkelijk doorgegeven. Gelukkig had ik hier al rekening mee gehouden door mock-ups te maken op basis van foto’s van het raam. Hierdoor kon ik ter plekke het formaat en de tekst aanpassen met een aangepast sjabloon, zodat alles mooi in verhouding bleef.

Het eindresultaat was een raamtekening die precies aansloot bij de wensen van de familie. De combinatie van Japanse en Scandinavische invloeden maakte het ontwerp uniek en persoonlijk. Zo werd de geboorte van Hannah op een bijzondere manier gevierd.