Een sjabloon is erg handig wanneer je niet uit de losse pols een raamtekening wil maken. Maar het kan zijn dat je de raamtekening alleen binnenshuis wil aanbrengen. Bijvoorbeeld vanwege de weersomstandigheden. Of wanneer je in een flat woont waar je niet bij de buitenkant van de ramen kan. Hoe kun je toch met een sjabloon aan de slag? Deze methode helpt je daarmee!
Om een sjabloon te gebruiken voor een raamtekening zul je over het algemeen aan een van de raamkanten het sjabloon ophangen, en aan de andere kant overtrekken. Maar het is niet altijd mogelijk om beide kanten van het raam te gebruiken. Omdat een stift niet watervast is en het er misschien niet zo goed op de ramen blijft zitten als het regent. Omdat je niet in de regen wil staan tekenen. Of omdat het raam van een kant moeilijk bereikbaar is.
In zo’n geval zul je dan aan één kant van het raam werken. Hoe moet dat dan als je een sjabloon gebruikt?
REDENEN WAAROM JE DE PONSTECHNIEK MOET GEBRUIKEN
Bij winkeliers kies ik er altijd voor om de raamtekening binnen op de ramen aan te brengen. Hier kies ik voor omdat de tekening dan “hufterproof” is. En ja, ik gebruik watervaste stiften, maar zo blijft de illustratie natuurlijk helemaal van weersomstandigheden beschermd.
Ter voorbereiding van een opdracht had ik behoefte aan een eenvoudige manier om de raamtekening aan te brengen, zonder dat ik een sjabloon buiten moest hangen. Want dit winkelraam is behoorlijk hoog, maar ook lastig bereikbaar met de ladder, vanwege de behoorlijk oneven bestrating. De charme van een oude Hanzestad, zal ik maar zeggen. Maar het geeft dus wel een extra uitdaging.
Ik besloot uiteindelijk de “pouncing“-techniek te gebruiken. Ponsen is al eeuwenlang een veelgebruikte techniek, om kopieën te maken van een ontwerp. Deze kopie breng je aan op de uiteindelijke ondergrond waar jij je ontwerp op wil vereeuwigen, zoals een schilderdoek. Op deze manier heb je een uitgewerkte schets, met de juiste verhoudingen op het canvas overgebracht. Daarna kun je het schilderijen volledig uitwerken, bijvoorbeeld.
Hieronder zie je de voorbereidingen die ik had getroffen met een bijen-ontwerp, om te testen wat de beste techniek was voor een raamtekening.
HOW TO: TRANSFER JE SJABLOON OP HET RAAM
STAP 1
Gaatjes prikken in de lijnen van het ontwerp kan met een naald, prikpen of radeerwieltje.
Wanneer alle lijnen geperforeerd zijn, plak je het ontwerp tegen het raam aan. Let goed op dat deze niet zomaar verschuift wanneer je het krijt aanbrengt, anders krijg je onduidelijke of dubbel hulplijnen.
STAP 2
Met een powder puff of kwast druk je nu krijtpoeder door de gaatjes heen. Het poeder dat door de gaatjes heen gedrukt wordt, hecht zich aan het raam.
Wanneer je over alle lijnen heen gegaan bent met het poederdonsje of de kwast kun je voorzichtig het sjabloon optillen en checken of het krijt goed is overgebracht op de ramen. Eventueel breng je nog wat extra krijtpoeder aan. Pas op dat je sjabloon niet verschoven is in de tussentijd.
STAP 3
Wanneer je het sjabloon van het raam afhaalt, blijft het ontwerp zichtbaar in stippellijnen van krijt op het raam. Dit is het moment om je krijtstiften of acrylic markers er bij te pakken en het ontwerp volledig op de ramen aan te brengen.
Volg de stippellijnen en trek deze over met je stift. Wees er op alert dat je het krijtpoeder niet uitveegt met je hand tijdens het overtrekken van de lijn!
STAP 4
Is jouw raamtekening met krijtstift nu volledig op de ramen aangebracht? Wacht even tot de lijnen goed opgedroogd zijn, en veeg dan voorzichtig het poeder weg dat nog op het raam achtergebleven is. Als je met een zachte kwast de hulplijnen wegveegt blijft de krijtstift of marker gewoon zitten. Het eindresultaat is een super strakke raamtekening.
TIPS
💡
Je kan krijtpoeder bestellen, maar je kan ook je eigen poeder maken. Koop een doosje schoolbordkrijt of stoepkrijt en gebruik een rasp of een vijzel om krijtpoeder te maken.
Zacht krijt werkt het beste, harde krijtjes hechten wat moeilijker aan het raam.
💡
Voor ontwerpen met veel lange, strakke lijnen is een radeerwieltje een uitkomst! Leg het ontwerp op bijvoorbeeld een stuk piepschuim of een prikmat, en ga vervolgens met het wieltje over de lijnen heen. Zo perforeer je alle lijnen snel en gemakkelijk. Ikzelf vind een radeerwiel voor leer het fijnste werken.
💡
Om de geperforeerde lijnen goed open te houden kun je er voor kiezen de gaatjes met fijn schuurpapier zachtjes open te schuren.