Tekst winter is coming, klaar voor de kerst. Onder de tekst is een witte raamtekening te zien met een rendier waarbij de kerstverlichting doorloopt naar een uil die deze vasthoudt met zijn pootjes, terwijl die voorbij een kerstboom vliegt.

RAAMTEKENINGEN DIE KLANTEN TREKKEN: INSPIRATIE VAN TUTOLA & KERELS

Tutola & Kerels is een kledingwinkel die zich richt op grotere maten, een assortiment aan accessoires, en ook mannenkleding. De opdracht was om een feestelijke raamtekening voor de kerst te maken. Graag zorg ik ervoor dat de raamtekening niet alleen de aandacht van voorbijgangers trekt, maar ook het verhaal van de winkel vertelt en hun missie benadrukt.

Het statement op de website geeft duidelijk aan dat Tutola & Kerels er is voor iedereen, ongeacht hun lichaamsvorm, want “hier doen wij niet aan maatvoering maar aan maatviering”.
De eigenaresse, Nathalie, draagt deze statement zelf ook uit, en daarmee geeft zij duidelijk een gezicht aan de winkel. Daarom heet zij je welkom bij de deuren, en laat met de vele tasjes en haar blije uitstraling zien dat je er goed kan slagen.

In de tekening komen herkenbare elementen uit het logo van de winkel terug, zoals het hartje in de A en het strikje in de R. Deze details zijn subtiel verwerkt in de illustraties. Bijvoorbeeld, het strikje dat in het logo zit, komt terug als een feestelijk kerststrikje op Jutter, de hond van Nathalie. Jutter is een bekend gezicht in de winkel, en daarom maakt hij ook deel uit van de illustratie. Jutter is afgebeeld met een grappig rendiergewei voor de feestdagen. Dit gewei kan eenvoudig door een medewerker in de raamtekening worden vervangen met wat vuurwerk. Zo is de tekening niet alleen geschikt voor Kerst, maar blijft ook up to date voor Oud en Nieuw.

Een belangrijk aspect van de raamtekening was het creëren van een geheel dat door de hele etalage loopt, ondanks de onderbrekingen door de palen tussen de ramen. Dit vereiste nauwkeurige planning en afmetingen, daarom neem ik in deze situaties vaak zelf de maten op.  Een voorbeeld hiervan is het uitwerken van het rendier dat over meerdere ramen verdeeld is. Stel dat het voorlijf van het beest tot aan het midden 80 cm lang is, en het achterlijf 80 cm, en moet worden verspreid over twee ramen. Als er dan een 20 cm brede paal tussen de ramen zit, moet die afstand worden opgevangen in het ontwerp. Zo zorg je ervoor dat het rendier niet onnatuurlijk lang lijkt. Dit soort details zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden, voor een mooi en realistisch resultaat.

De raamtekening wordt verbonden door een lichtsnoer dat over de gehele winkelpui loopt. Omdat de winkel over een groot aantal ramen beschikt, is het belangrijk deze als één samenhangend geheel te laten werken. Het lichtsnoer verbindt alle ramen, net als de sneeuw, waardoor alle elementen als een geheel goed samenwerken.

Het ontwerp en de uitvoering verliepen soepel. Na twee dagen hard werken stond de raamtekening er helemaal op. Tijdens het proces was er veel gezelligheid in de winkel en bij hun koffiecorner, waar klanten en voorbijgangers enthousiast reageerden. Dit soort creatieve aankleding helpt een winkel om op te vallen tussen de andere zaken in de straat.

Wat gaandeweg duidelijk werd tijdens gesprekken met Nathalie en de medewerkers, was dat er nog een kans ligt in het beter aantrekken van mannelijke klanten. Hoewel de winkel ook mannenkleding en accessoires biedt, is dit nog niet altijd voor iedereen duidelijk.

Om de tekening in te zetten voor extra aandacht voor de mannenkleding en accessoires bij Tutola & Kerels, zou een volgende raamtekening kunnen spelen met verschillende elementen zoals

  • Mannen in beeld brengen, gekleed in verschillende stijlen, van alledaagse outfits tot herenfeestkleding voor speciale gelegenheden zoals Kerst of Oud en Nieuw.
  • Accessoires zoals leren riemen, stoere boots of klassieke herenschoenen visueel benadrukken.

Een volgende raamtekening zou dus niet alleen een decoratief element kunnen zijn, maar ook bijdragen aan het versterken van de communicatie.

Zoek jij ook een manier om het verhaal van je winkel over te brengen, je missie uitdragen, en dit op opvallende wijze?
Kies eens voor een raamtekening.