raamtekening met eend geboorteraam Finn

HOW TO: RAAMTEKENING ONTWERP OP MAAT MAKEN

In deze blogpost laat ik je een van de manieren zien hoe je een raamtekening ontwerp kan maken. Stap voor stap zie je hoe je van een kleine schets tot een groot formaat raamtekening kan komen.


In bovenstaande video zie je hoe je tot een geschikt ontwerp komt voor op de ramen. De werkwijze kun je stap voor stap nalezen in de blogpost. De tweede video die verderop in de post staat laat zien hoe je het ontwerp kan schalen.

Als eerste stap maak je een schets. Dit kan naar aanleiding van referentiemateriaal. Je kan hiervoor onder andere eigen foto’s of stockfoto’s gebruiken. Natuurlijk kun je zelf ook creatief aan de slag en zonder voorbeelden beginnen met tekenen.

LICHT EN DONKER IN EEN RAAMTEKENING

Wanneer je tevreden bent met de schets, dan kun je de tekening verder uitwerken. De tekening moet daarbij geschikt worden gemaakt voor een raamtekening. Als je op ramen tekent moet je soms wat anders met licht en donker omgaan. Hoe zit dat nu precies?

Omdat een raam als donkere achtergrond fungeert, is het eigenlijk alsof je op een zwart papier wil gaan tekenen. In dat geval moet je rekening houden met het gebruik van lijnen en hoe je de vlakken inkleurt.

Zorg dat je de highlights en schaduwen niet omdraait wanneer je met wit op een donkere achtergrond tekent.

Als je een schaduw inkleurt met een wit potlood, precies zoals je dat ook met grijs potlood op wit papier zou doen, dan wordt die schaduw wit aangegeven. Dat is dus het tegenovergestelde van wat je wil. De plek wordt nu namelijk overbelicht, in plaats van dat je aangeeft dat dit deel in de schaduw valt.

TEKENING OP MAAT SCHALEN

De tekening kun je als puur lijntekening gebruiken op het raam, of je kan het verder uitwerken. Je kan extra contrast aanbrengen door meer met licht en donker te werken.
Wanneer de tekening klaar is maar nog niet op waar formaat, dan kun je hem schalen en omtoveren tot sjabloon op de computer. Door een sjabloon te gebruiken kun je de tekening namelijk snel en makkelijk op het raam aanbrengen. Om een sjabloon op maat te maken gebruik ik het programma Adobe Illustrator.

In de video zie je hoe een schets op maat kan worden geschaald in Illustrator.

Importeer de tekening in een programma zoals Illustrator. Kies dan voor de optie “afbeelding overtrekken”. Je kan eventueel nog met de schuifregelaars spelen tot je tevreden bent met het resultaat. Vervolgens zet je het overtrekresultaat om naar paden met de optie “uitbreiden”. Zo kun je de tekening verder bewerken naar wens, zoals de kleur veranderen. Andere elementen, bijvoorbeeld tekst, kun je nu ook toevoegen.

SJABLOON RAAMTEKENING MAKEN

Schaal het ontwerp en verdeel deze zonodig over meerdere A4 vellen. Dit doe je als volgt:

  • Maak een nieuw bestand aan in Illustrator.
  • Kies een A4 formaat papier.
  • Vul het aantal tekengebieden in.
    Stel je wil een raamtekening van 90 cm hoog en 1,10 meter breed. Als je een liggend A4 hebt gekozen, dan zijn er 20 vellen in totaal nodig. Vijf vellen voor de hoogte, vier vellen voor de breedte.
  • Stel het afloopgebied in op nul.
  • Importeer je tekening en schaal het ontwerp, verdeeld over het aantal benodigde pagina’s.

Als je de raamtekening binnen wil aanbrengen en vanaf de buitenkant bekijken, dan moet je het ontwerp in spiegelbeeld afdrukken. Hou hier rekening mee, vooral bij teksten.

Hang het sjabloon op de ramen en trek hem over met krijtstift. Ben je klaar? Dan kun je het sjabloon van het raam afhalen en genieten van je eigen gemaakte raamtekening!